Månadens sötsak - Nygammalt

Nygammalt är det som gäller på Sötasaker den här månaden.
Detta recept går tillbaka sen lång tid. Jag har skrivit av det av min mamma, hon har skrivit av det av sin mamma som i sin tur har fått det av sin mamma.
I orginalreceptet ska Annakakan innehålla äppelmos, men jag bytte ut det mot blåbärssylt och vit choklad. Lite nyare, och mycket sötare. Så det blir en riktigt söt kaka det här.

Annakaka
½ långpanna

4 kkp mjöl
2 kkp socker
100 g smör, ej smält
4 tsk bakpulver
2 ägg
2 kkp blåbärssylt
riven choklad

Gör så här:
Äggen röres med sockret och smöret. Mjölet arbetas in. Alltsammans arbetas på bakbord.

Här tar receptet slut, resten sitter i mammornas huvud. Men jag kan avslöja resten med, haha.

När allt mjöl arbetats in trycker du ut lite mer än en tredjedel i en smörad form. Detta räcker till en halv långpanna. Det blir ett rätt tjockt lager. Därefter brer du på sylt över hela och river över den vita chokladen. Av degen som är kvar sen bildar du ett gallermönster över kakan. Sen in i ugnen på 175 grader i ca 15 min.

Väldigt enkelt och väldigt gott!




Månadens utmaning - Paj

Gör deg till paj/pizza/pasta var månadens utmaning inne på Kalasgott. Eftersom att jag är ett riktigt pajfreak så var valet inte så svårt för mig, haha. Here we go.

Paj m. ädelost och grönsaker

Deg:
100g smör el. margarin
1½ dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
½dl vatten

Fyllning:
ca 6 körsbärstomater
1 bit purjolök
ca 50 g bladspenat (fryst el. färsk)
ca 10 svarta oliver
70g ädelost
2 ägg
2 dl mjölk
salt, peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Kör ingredienserna till degen i en matberedare. Lägg i kylen ett tag och du vill. Tryck ut degen i en form och grädda skalet ca 7 min.
Tina spenaten lite om den är fryst. Skiva purjolöken och dela tomaterna och oliverna i halvor. Fördela grönsakerna i pajskalet och smula över ädelosten. Vispa ihop äggstanningen och häll över. Grädda i ugnen ca 20 min eller tills äggstanningen stannat.



Förhalnings-lasange

I förmiddags förhalade jag matteplugget bäst jag kunde. Kom på att jag skulle göra en lasange till lunch och rotade igenom frysen på jakt efter köttfärs. Detta hittade jag inte, men dock så hittade jag en halv påse fryst, stuvad spenat. Jag gissar ni kan förstå vart detta ledde.



Spenat och skink lasange
ca 2 port

180 g fryst stuvad spenat
100 g rökt smörgåsskinka
lasangeplattor
riven ost
sås:
1 msk flytande smör
2 msk vetemjöl
ca 4 dl mjölk
ca 1 dl riven ost
salt och peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet. Vispa ner lite av mjölken i taget så att det inte klumpar sig. Låt koka i ca 5 minuter. Rör ner osten så den smälter och salta och peppra.
Tina spenaten och strimla skinkan. Häll lite sås i botten på en ungssäker form. Lägg sen i lasangeplattor. Bred spenat över och strö på lite skinka. Upprepa x antal gånger tills det tar slut. Avsluta med sås! Strö över riven ost och gratinera i ugnen ca 25 min eller tills den fått fin färg.

P.S. Någon ny spis har vi inte fått än. Det hade blivit något strul på fabriken tydligen och de visste inte när vi ska få den. Känns lite typiskt, men vi väntar spänt här hemma.


Update

Jag bakade ett bröd för en vecka sen. Rågkrossbullar blev det. Men nu är det redan ny vecka igen och det är dags för ett nytt bröd. Kan inte riktigt bestämma mig för vad för något det ska bli, och om jag ska baka dem imorgon eller vänta till helgen. För på fredag får vi nämligen en ny spis! Med varmluftsugn! Det blir spännande.


Ett bröd i veckan!

Ett bröd i veckan är min nya deal här hemma. Det innebär att jag ska baka ett bröd i veckan (minst!). För bröd man bakat själv är ju hundra gånger godare än det man köper, det kan nog ingen säga emot.

Veckans bröd kommer inom de närmaste dagarna. Så länge kan jag bjuda på en bild av bröd jag bakade härom veckan.


RSS 2.0